ДНК

Biology


ДНК

   Полинуклеотидните вериги се навиват спираловидно. Молекулата на ДНК е двуверижна. Състои се от две успоредни полинуклеотидни вериги, образуващи двойка спирала. Азотните бази са насочени към вътрешността на молекулата, перпедикулярно на централната ѝ ос. Азотните бази на двете вериги са свързани със слаби водородни връзки. Аденинът от едната се свързва с тимин от другата, а гуанинът с цитозин. Това е известно като правило за допълнителност или комплетарност.
  
   Структурата на ДНК е уставено от Джеймс Уотсън и Френсис Крик през 1953г. Тяхното откритие поставя началото на една нова наука – молекулната генетика.

Размери и локализация на ДНК.
   Дължината на молекулата на ДНК е няколко сантиметра т.е. тя е хиляди пъти по-голяма от размера на клетките, в които тя се съдържа. Защото ДНК е допълнително усукване и нагъване. ДНК се съдържа предимно в ядрото и само 0,5% в цитоплазмените органели. Количеството ДНК е еднакво във всички телесни клетки, а в половите клетки(гаметите) – двойно по-малко. При сливането на гаметите при полово размножаване количеството на ДНК в телесните клетки на новия организъм се възстановява.

Функции на ДНК
   ДНК е материалният носител на наслествената информация. Тя се съхранява в молекулите на ДНК и се предава непроменена в дъщерните клетки при клетъчното деление. Най-малката единица на наслествеността се нарича ген. Той носи информация за изграждането на една полипептидна верига.

 

Like this story? Give it an Upvote!
Thank you!

Comments

You must be logged in to comment
--beowulf
#1
Chapter 1: Това като дневник ли го използваш :D *попадна тук случайно*