Обща характеристика на клетката

Biology

Обща характеристика на клетката
Клетките са се появили на Земята преди 3,5 млрд. години. Приема се, че всички организми са произлезли от една-единствена клетка, наречена прогенот.

В резултат на еволюцията са се оформили два типа клетки: прокариотни и еукариотни. Организмите, изградени от прокариотни клетки, се наричат прокариотни организми. Такива са бактериите и цианобактериите (синьозелените водорасли). Еукариотните клетки изграждат еукариотни организми. Те са едноклетъчни и многоклетъчни (гъби, растения и животни).

Всички клетки имат принципно еднаква организация и осъществяват жизнената си дейност по едни и същ начин.
За всяка клетка са характерни следните задължителни структури:

1. Клетъчна мембрана. Осигурява транспорта на веществата и играе основна роля за поддържането на постоянен химичен състав в клетката. Осъществява връзката с извънклетъчната среда. Осигурява контакта между клетките и многоклетъчния организъм.

2. Цитоплазма. Това е вътрешното съдържание на клетката. Състои се от цитозол, органели и включения. Цитозолът е колоиден разтвор. Той обединява всички клетъчни структури и осигурява тяхното взаимодействие. Органелите са обособени структурни части на цитоплазмата с характерна организация и функция. Включенията са вещества, които се натрупват в цитоплазвата. Те са приети отвън.


3.Генетичния апарат е структура, която съдържа ДНК и съхранява наследствена информация на клетката. В ДНК е записана цялата програма за изграждането и функционирането на клетката.
Всяка клетка има определена форма и размери и изпълнява определена функция.

Клетките са много разнообразни по форма. Има плоски, сферични, цилиндрични, звездовидни клетки и клетки с променяща се форма.

Например епителните клетки най-често са плоско и многоъгълни, яйцеклетките са сферични, мускулните клетки са цилиндрични, нервните клетки са звездовидни. Еритроцитите приличат на двойно вдлъбнат диск.

Малките размери на клетките и големият им брой в многоклетъчните организми създават голяма повърхност, която улеснява извършването на жизнените процеси.

Формата и големината нан клетките съответстват на различните функции, които изпълняват в организма.

 

Like this story? Give it an Upvote!
Thank you!

Comments

You must be logged in to comment
--beowulf
#1
Chapter 1: Това като дневник ли го използваш :D *попадна тук случайно*